Sofia-Bulgaria-frumoasa capitală de la poalele muntelui

Am avut ocazia în toamna lui 2015  de a descoperi Sofia, capitala vecinilor nostri,Bulgaria. Denumită la începuturi Serdica și având o istorie impresionantă, este situată la poalele munților Vitoșa (care ajung la 2290 metri altitudine). Capitala e situată la altitudinea de 550 metri, cu o populație de peste 1.000.000 de oameni ( cf. http://www.sofia.bg/en/display.asp?ime=today )

Zona cea mai vizitată și explorată este centrul orasului, unde sunt majoritatea obiectivelor turistice importante.

Centrul de Informare Turistică din Sofia se află situat în statia de metrou Univeristate, în centru. L-am fotografiat de afară, fiind duminica era închis.

Poate cel mai important obiectiv vizitat în Sofia este Catedrala Patriarhală Alexander Nevski –  adevarată comoară națională pentru bulgari. Catedrala a fost decorată de cei mai buni artiști din Europa, are în interior  elementele decorative preţioase. Există și un muzeu al icoanelor în subsolul catedralei, care se poate vizita contracost. Este o catedrală memorială ridicată în memoria miilor de soldați rusi,bulgari,ucrainieni,finlandezi,români- care și-au dat viețile pentru eliberarea Bulgariei de sub dominația Imperiului Otoman, în perioada 1877-1878.

DSCF9108

DSCF9111

Monumentul Sfintei Sofia, protectoarea orașului, este deosebit de atrăgător !

Există numeroase biserici vechi, dar bine conservate, care atrag pelerini și turiști deopotrivă.

Basilica Sfânta Sofia, care are la subsol un muzeu deosebit.

Biserica Sfântul Nicolaecunoscută și ca Biserica Rusă, o adevărată bijuterie de arhitectură care impresionează.

Biserica Sfântul Gheorghe, care mai este denumită și Rotondadatorită formei sale. In jurul ei fiind numeroase ruine de la un șantier arheologic important.

Mănăstirea Sfânta Duminica denumită Sveta Nedelya.

Biserica Sfântul Petka al Șelarilorun alt loc desoebit și plin de istorie

Teatrul Național Ivan Vazov, se găsește in centru, având în față Grădina Orașului, un parc mic dar deosebit cu o fântană în mijloc superbă.

Clădirile prezidențiale, parlamentul, Banca Națională a Bulgariei se găsesc tot in centru și sunt turiști care fotografiază și admiră garda militară !

Numeroase monumente, statui – plăcute ochiului amplasate în multe zone !

Clădirea Băilor Minerale din Sofia este deosebită, locul fiind foarte interesant și istoric.

Ruinele fostului oraș Serdica impresionează.

DSCF9194

După atâta vizitat, este timpul pentru relaxare activă. Și aleg  Parcul Yuzhen ( Parcul de Sud, yuzhen=sud în bulgară) un loc deosebit care mi-a plăcut foarte mult și datorită întinderii sale, dar și a numeroșilor turiști și localnici care vin aici zilnic. Se ajunge  din zona centrului ori pe jos cale de vreo 2 km, dacă nu, cu un mijloc de transport.

Mă întorc iar prin centru, multe magazine și terase fiind pe blvd. Vitoșa.

DSCF9198

Cea mai întinsă suprafață verde este însă Borisova Gradina Park ( sau Grădina Cneazului Boris), cel mai vechi parc din Sofia, realizat la sfârșitul sec. XIX. Aici putem vedea numeroase statui, lacuri-cel mai mare fiind Ariana, stadionul national Levski,terenuri sportive, ne plimbăm pe zeci de alei. Nu se plătește intrare.

Pasionat de sport, fac și o poză în față la Stadionul Național Levski.

Moneda în Bulgaria este LEVA, care înseamna în traducere leu, iar subdiviziunea lor este stotinka, care înseamna sutime. Pentru că leul este și pe stema Bulgariei, nu putea lipsi leul de la Sofia !

DSCF9125

Și noaptea este la fel de plăcut și minunat să te plimbi pe străzi, în special în cele centrale, multe obiective fiind foarte frumos luminate.

Autobuzele circulă bine în Sofia, iar timpul de așteptare este menționat electronic, așa vei ști în cât timp vine mijlocul de transport.Poți circula și cu metroul, stațiile în centru fiind Serdica și Universitate.

Sunt și alte zone frumoase, iar aspectul general este deosebit de plăcut !

Pentru a ajunge la Sofia, am luat trenul internațional București-Sofia, care pleacă de la orele prânzului din Gara de Nord București și ajunge aproape de miezul nopții în Gara Centrală din Sofia. Aspectul trenului este mediu, vagoane vechi, oprește în mai toate stațiile de pe drum. Avantaj căți poți vedea o parte a Bulgariei. Și că poți socializa.  Iar costul- cca 160 lei/pers.

Din Sofia spre București am ales varianta autocarului cu firma Etap Grup,  cursa ce pleacă de la miezul nopții ( ora 00,30) din Autogara Centrală Sofia ( Central Bus Station), aflată în apropierea gării. O autogară modernă, pe 2 niveluri, cu foarte multe companii care au curse de aici în multe zone din Bugaria și Europa. Ajunge dimineață la București în stația Filaret. Cursa cu autocarul e ok, face și câteva opriri  de maxim 10-15 minute (2-3) pentru o toaletă, pauză,etc. Trebuie să mai păstrați câțiva leva la voi, căci la toaletă se plătește – 0,50 leva. Ultima oprire din Bulgaria e la Ruse. Costul călătoriei Sofia-București-undeva la 50 leva. etap grup

Un oraș deosebit, aproape de munte, situat în Balcani, am văzut doar o parte din frumusețile capitalei, iar ca obiectiv viitor de atins este și Biserica Boyana, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO !

 

 

Gabriel Lâlă

ghid turistic (voluntar !)

Asociația Clubul de Turism Proilavia Brăila

Reclame

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s