Chavdar-Bulgaria-turism rural la standarde europene !

În toamna anului 2015 am descoperit un loc turistic deosebit, considerat un exemplu de ceea ce înseamnă turism și investiții.

DSCF8425

DSCF8368

DSCF8389

Chavdar, o micuță localitare rurală, are puțin peste 1000 de locuitori. Este considerată una din cele mai mici municipalități din Bulgaria, inluzând o singură așezare-Chavdar. Se află situată în vestul Bulgariei, în provincia (regiunea) Sofia, în valea Zlatitsa-Pirdop, la cca. 70 km de capitala Bulgariei, Sofia, la o altitudine între 500-700 metri.

A avut mai multe denumiri –Kolanlare (Kolanlar) denumire turceasă, până in 1899. Apoi Radoslavovo, în cinstea vizitei în sat a ministrului de interne de atunci Vasil Radoslavov. În ianuarie 1946 a luat denumirea actuală de Chavdar.

 Având în apropiere Munții Sredna Gora, Stara Planina și râul Topolnitsa (Topolnița), aici a fost descoperită o așezare neolitică veche de peste  7200 de ani, printre cele mai vechi civilizații din Balcani.

Descoperirile neolitice timpurii din această așezare se pot vedea în  parcul arheologic „Topolnița (Topolnitsa) situat în apropiere de sat. A fost realizat prin fonduri europene accesate de municipalitate !  Regăsim reproduse case tipice din perioada neolitic timpuriu  și ateliere de lucru pentru procesare de piele, fabricarea de instrumente de piatră și ceramică.

Vizităm și muzeul, un loc minunat în care se găsesc numeroase obiecte și mărturii ale trecutului acestor meleaguri.

Din informațiile primite, pentru cei care vor o experiență autentică și inedită pot să și stea peste noapte în aceste locuințe !

Pentru a proteja spiritul creștinismului și spiritul acestei zone,  a fost construită în 1883 biserica Sf.Arhanghel Mihail. Iar în anul 2008 a fost ridicată capela Sv.Petka.

În acest loc găsim și un parc sportiv și de distracție realizat de municipalitatea din Chavdar pentru a dezvolta turismul în această regiune, finanțat de Uniunea Europeană prin masura 313-Încurajarea activităților turistice, Programul de dezvoltare rurală 2007-2013. Finalizat in 2015, este locul ideal de a te relaxa si a face puțin sport, într-un cadru natural deosebit.

DSCF8434

Localitatea este de altfel cunoscută pentru accesarea și implementarea a numeroase proiecte din fonduri europene, fiind un exemplu pozitiv remarcabil ! Mai multe despre proiecte de aici – http://www.chavdar.eu/about/project

Există și un mic restaurant cu loc de mese în aer liber, poți lua o bere și o gustare privind peisajul superb !

În apropiere există peisaje încântătoare pentru turiști- cascade, formațiuni stîncoase, trasee tuistice, păduri,etc. Este un loc unde ai ce sa vezi pentru 1 zi sau chiar mai multe zile.

DSCF8433

Municipalitatea din Chavdar derulează proiecte și cu zonele învecinate, un exemplu fiind proiectul de dezvoltare turistică ”  Srednogorie – promotion of regional tourism product and marketing of the destinations Mirkovo, Chavdar and Zlatitsa”, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul operațional de dezvoltare regională.

Localitățile sunt foarte apropiate de Chavdar (cca 10km).  Mirkovo este de asemenea o localitate rurală deosebita cu peisaje și istorie !

 

Iată cum o micuță așezare din Bulgaria atrage turiști, iar municipalitatea știe să investească cu multă pricepere, în interesul oaspeților, turiștilor și  pentru comunitatea locală !

 

Gabriel Lâlă

ghid turistic- Asociația Clubul de Turism Proilavia Brăila

foto-septembrie 2015

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s