Craiova- Oltenia-încântare din prima clipă !

Craiova, denumită Capitala Olteniei, dezvoltată pe ruinele așezării Pelendava este  orașul care m-a fascinat încă din prima zi în a anului 1997, când am ajuns aici pentru a mă înscrie la facultate. Anii studenției au fost  deosebiți, iar orașul acesta îmi va rămâne mereu în suflet, pe care îl consider ca o a doua casă… Prin toamna lui 2011 am reușit să mă reîntorc prin cartiere Craiovei, să iau la pas pentru a mia oară Centrul vechi, să colind străduțe, cartiere și parcuri, să îmi aduc aminte de locurile unde cântam la chitară….Multe s-au schimbat, sper în bine, iar în anul 2016 schimbările sunt vizibile ! 

Picture 255edited

Ce mi-a plăcut la Craiova ? Sentimentul și dragostea pentru Oltenia, faptul că la aproape la orice petrecere,nuntă ….și alte chefuri organizate se cântă Oltenia Eterna Terra Nova și O iubire alb-albastră.…., că există un parc extraodinar de frumos-Parcul Romanescu, Universitatea din Craiova este un pol al tineretului și aduce forță și spirit tânăr orașului,că există multe alte instituții culturale cu totul deosebite- Filarmonica Oltenia, Teatrul Național Marin Sorescu, muzee deosebite, biserici frumoase cu istorie impresionantă, grădina în stil englezesc English Park, centrul orașului, unde vechiul și noul se combină…..destul de ok, ….Maria Tănase, Tudor Gheorghe, Adrian Păunescu, Nea Mărin…. Că Universitatea Craiova înseamnă și fotbal –Craiova face parte din istoria fotbalului românesc și european -fiind prima echipa românească de fotbal care în anii 1982-1983 a ajuns în semifinalele Cupei UEFA și în sferturile Cupei Campionilor Europeni (azi -Champions League), care a fost de 4 ori campiona României la fotbal ….. nu pot uita atmosfera de la meciurile de fotbal din Bănie !

Parcul Nicolae Romanescu adevarată podoabă a Craiovei, proiectul acestui parc a primit Medalia de aur la Expoziția Internațională Paris (1900). Și pentru mine este cel mai valoros simbol turistic al Craiovei !

Picture 262edited

În acest parc întâlnim printre altele , podul Suspendat- un pod construit în anii 1901-1902, Castelul Fermecat- fost restaurant, acum fiind obiectiv turistic, hipodromul, Grădina Zoo.

Centrul istoric al Craiovei este deosebit, unde sunt numeroase clădiri/monumente de arhitectură din patrimoniul național, printre care Palatul Banca Comerțului (acum Primăria Craiova), Palatul Administrativ Craiova (acum Prefectura).Teatrul Național Marin Sorescu este un obiectiv cultural de renume, iar statuia lui Mihai Vitezul este nemaipomenită, plină de avânt oltenesc !

Picture 273edited

În zona centrală sunt spații verzi deosebit de atrative și bune pentru odihnă…..aici fiind și English Park, grădina în stil englezesc -mică dar deosebit de cochetă !

Calea Unirii, zonă pietonală deosebită animată și cu multe frumuseți…..

Clădirea Universității din Craiova impresionează ! Fost Palatul Justiției, datând din 1880, realizată în stil neoclasic, este monument de arhitectură de interes național.

În zona centrală a orașului se găsesc  biserici deosebite, pline de istorie, monumente incluse în patrimoniul național ! Biserica Madona Dudu, Biserica Domnească Sfântul Dumitru (acum Catedrala Mitropolitană ), Biserica Sfântul Ilie, Biserica Sfânta Treimesunt doar câteva dintre ele.

Grădina Botanică Univeristară Craiova este un loc cu totul aparte, înființată în anul 1952. Nu rata acest minunat loc ! Aici veneam des pentru a învăța pentru examenele din facultate -sesiunea de vară !

Picture 310edited

Strada Lipscani, care a luat această denumire de la negustorii din Lepzig (Germania). În limba română denumirea veche a orașului Lepzig era „Lipsca”,  locuitorii fiind numiți „lipscani”. Fostă uliță principală a Craiovei, este un locul în care am contribuit și eu la viața culturală a Craiovei, unde am fost trubadur o bună perioadă (cu autorizație de muzicant….. și plătind corect și la timp taxele la stat !)

Picture 319

chitara lipscani
(articol preluat din publicația Ediție speciala-mai 2001)

Strada Henri Coandă, care s-a numit Humulești – mi-a plăcut de multe ori s-o parcurg …. cu aerul de rural în plin oraș….

Noaptea în cetatea Băniei !

 

Iată atmosfera Olteniei ! video imnurile Craiovei

Un oraș aparte, care merită cu siguranță mai mult, iar din punct de vedere turistic trebuie să fie acolo sus !

Recomand cu drag Turul ghidat al Craiovei, mai multe detalii –  http://www.monumenteoltenia.ro/ și pe facebook Tur ghidat Craiova !

 

Foto și text – Gabriel Lâlă 

Ghid - Asociația Clubul de Turism PROILAVIA Brăila 
( organizez drumeții,excursii,concep programe turistice, 
Brăila city tour/tur ghidat Brăila )

CARTON CORECT
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s