Focșani- turism și istorie !

Am trecut de multe ori prin orașul Focșani din județul Vrancea, dar e pentru prima dată când am avut aproape 2 ore la dispoziție să îl pot cunoaște mai bine, să mă plimb pe străzi, să îi cunosc istoria și o parte din obiectivele turistice. ( http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Foc%C5%9Fani )  

Focșani, cunoscut ca Orașul Unirii sau Orașul de pe Milcov are principalele obiective turistice și istoria în zona denumită Piața Unirii. 

Monumentul Unirii redă scene din hora unirii  și este amplasat pe vechiul hotar dintre Moldova și Țara Românească., borna de hotar– inaugurată în prezența marelui Nicolae Iorga la 1931 -prim ministru la vremea aceea ( inițial amplasată pe locul Monumentului Unirii), versurile poeziei Hora Unirii de Alecsandri pavate pe o distanță de sute de metri.

Biserica Sfântul Ioan Botezătorul -ridicată la 1661, Ateneul popular Maior Gheorghe Pastia (ridicat la 1927)- sunt alte obiective care impresionează !

Grădina Publicăun loc fain,cochet, curat, cu wi-fi gratuit,  foarte aproape fiind și Parcul Schuman.

Un alt loc pe care l-am cercetat este casa unde a locuit Anghel Saligny,cel care  a proiectat podul de la Cernavodă și a folosit pentru prima dată în lume betonul armat la docurile din Brăila. Acum monumentul istoric găzduiește un restaurant.

Sunt impresionat de alte două obiective – Clădirea fostei Prefecturi  și clădirea Teatrului Municipal Maior Gh. Pastia (obiectiv monument istoric de importanță națională)

Ajung și la vechiul Tribunal județean Vrancea , o altă clădire impozantă ( monument istoric național) iar în apropiere admir și statuia independenței (inaugurată la 1916).

Admir câteva biserici,multe fiind incluse pe lista monumentelor istorice.

Nu ratez ocazia să vizitez Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, situat în Piața Unirii. Observ că nu este în stil chioșc- ci este într-o clădire deja existentă. Primesc multe informații turistice, materiale de promovare ale zonei și naționale (felicitări -chiar mi-a plăcut aici)

DSCF2830edited

În data de 31 august 2016 am vizitat din nou acest loc în cadrul vizitei de lucru  din proiectul Noi suntem Jitia !, derulat de Școala Gimnazială Jitia în parteneriat cu Asociația Clubul de Turism Proilavia Brăila. Am venit aici cu dl. Sorin Pantelimon-coordonator proiect, profesor de istorie și geografie și foarte bun cunoscător al plaiurilor vrîncene împreună cu elevi din comuna Jitia-pentru a promova frumusețile și tradițțile comunei Jitia, dar și pentru a primi materiale turistice.

M-a impresionat forfota din Autogara Nord Focșani și e normal, multe localități fiind legate doar prin transport auto de reședința de județ.

Focșani – de văzut și admirat !

foto & text - august 2016 ( Gabriel Lâlă)

blogger,consultant turism, tour guide Brăila city tour

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s