Varna – Bulgaria –turism pentru toți în capitala maritimă și capitala tineretului !

Varna – orașul situat pe malul Mării Negre în Bulgaria, este un loc deosebit în care poți petrece câteva zile superbe. După numărul de locuitori este al treilea oraș bulgăresc ( primele fiind Sofia și Plovdiv). Denumită inițial Odessos – așezare pe apă, are o istorie bogată și veche, fiind port maritim și stațiune în același timp ! Este considerată capitala maritimă a Bulgariei.

1

Peisaje deosebite, forme de relief, plaje și multe obiective turistice !

Hai să vedem câteva din atracțiile din Varna, loc pe care am avut ocazia să-l cunosc !

Parcul Primorski ( Sea Garden) – vechi de prin anul 1862, se întinde pe vreo 7 km, de-a lungul țărmului Mării Negre, având ocazia să vezi Marea Neagră din multe unghiuri . Este locul ideal pentru plimbare, cu sau fără copii, singur sau în echipă. Numeroase statui, obiective, monumente se găsesc în parc, astfel încât nu te plictisești să te relaxezi activ pe toate aleile. Spații verzi la discreție.

Marea Neagră și plaja se văd superb din parc !

Multe statui, monumente – printre care îl găsesc și pe Gagarin pe aleea astronauților, unde tradiția spune ca pentru fiecare astronaut care a vizitat Varna a fost plantat un copac.

Aleea sporturilor olimpice care a făcut faimoasă Varna – mișcare, sport și natură la Marea Neagră !

În acest parc găsesc multe alte atracții,printre care – Grădina Zoologică – de vizitat, nu se remarcă prin ceva deosebit, dar e destul de plăcut

Acvariul – chiar impresionant, cu foarte multe ipostaze din viața marină

Alte obiective faine – Muzeul Naval, observatorul, complexul de înot Primorski.

Un obiectiv deosebit, plin de istorie este -Catedrala Adormirii Maicii Domnului, începută în anul 1880, care impresionează !

Băile romane – datate din sec. II-III, ce atrag turiști dornici de istorie.

Nu ratez să urc până la  cel mai înalt monument din Varna- dedicat prieteniei bulgaro-sovietice . Urci mii de trepte până ajung sus, dar se merită, în special pentru peisajul de aici, de unde se vede toată zona golfului…..Superb !

Palatul Sporturilor și Culturii – situat în apropierea parcului.

DSCF5935

Nu scap ocazia să vizitez Centrul de informare turistică, unde am întâlnit angajați deosebit de amabili, buni cunoscători ai turismului din Varna și nu numai, de la care am primit sfaturi și pliante legate de restaurante, baruri și evenimentele culturale.

DSCF5959

Teatrul Stoian Bachvarov, cu o frumoasă fântână arteziană în apropiere

Sunt multe alte obiective de vizitat, biserici,străduțe, clădiri….. multe magazine,terase în perioada mai caldă.

La final mă declar încântat de orașul-stațiune Varna, pe care l-am descoperit la mijloc de an 2014. 

Varna a candidat pentru a fi Capitală Culturală Europeană (2019) și Capitala Europeană a Tineretului (2017). Prima titulatură a fost câștigată de orașul Plovdiv ( vezi aici articol Plovdiv-Capitala Culturala 2019), dar a reușit să câștige titlul de Capitală Europeană a Tineretului în 2017, fiind anunțată în 2015, la Cluj-Napoca (care a deținut titlul de Capitala Europeană a Tineretului în 2015) !

7

Articol și foto- Gabriel Lâlă

tour guide – Asociația Clubul de Turism Proilavia Brăila

 

Alte articole interesante Sofia,Plovdid,Chavdar,Koprivshtitza -la secțiunea Turism în Bulgaria !

3 comentarii

  1. […] Bulgaria- Varna– Centrul de informare turistică de aici mi-a plăcut cel mai mult, datorita amabilității angajaților, foarte bine pregătiți, care au recomandat locuri de vizitat, ghizi, știau multe despre Varna. Aici am găsit multe materiale și broșuri despre turism. Centrul este situat aproape de Catedrala din Varna. […]

    Apreciază

Lasă un comentariu